Matematik Dünyası 111. Sayı

2022-1

2022 Bahar sayımızla karşınızdayız

İlham Aliyev'in editörlüğündeki kapak konumuz olimpiyatlar. İlham Hoca ve ekibinin hazırladığı olimpiyat problemleri, çözümleri ve teknikleri tüm yaştan matematikseverlerin ilgisini çekecek nitelikte. Özellikle olimpiyatlara hazırlanmayı amaçlayanlar için eşsiz bir kaynak sunuyoruz. Dergi boyunca sayfa sonlarına serpiştirdiğimiz Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO) soruları da sizleri ayrıca zorlayacak!

28 Şubat 2020'de aramızdan ayrılan Cem Tezer'i saygıyla anıyoruz

1993 - 1996 yılları arasında dergimizin yayın kurulunda da bulunan Cem Hocamız 1992 yılında yayınlanan ilk MD'nin ilk makalesinin de yazarıdır. Alp Eden'in Cem Tezer anısına yazdığı makalesini ve bu yazı aracılığıyla mürekkep bulan, Semiha Betül Takıcak ile kaleme aldıkları Aram Margosyan makalesini Cem Tezer anısına sizlere sunuyoruz. Cem Tezer'in Matematik Dünyası'nda yayımlanan makalelerine dergimizin web sayfasından ulaşılabilir olduğunu da hatırlatmak isteriz. Bir diğer anma yazımız da Özgür Kişisel'in çevirisiyle Sergey Finashin'in gözünden Vladimir Voevodsky hakkında.

- Satın almak için tıklayın -

Herkesi TKMD'ye üye olmaya davet ediyoruz

2012 yılında kurulan Türkiye Kadın Matematikçiler Derneği, TKMD, ülkemizdeki kadın matematikçilere destek sunmayı amaçlıyor. TKMD başkanı Yeter Şahiner'in mesajını ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz. Bulundukları her alanda, yaptıkları her işte istisnasız başarılı olan kadınların eşit koşullarda yaşama ve çalışma hakkına sahip olduğu günlere en kısa zamanda ulaşmayı ümit ediyoruz. Gölge etmeyelim yeter!

Geometrik Yer Problemleri devam ediyor

Ali Nesin geçen sayımızda başladığı Geometrik Yer Problemleri dizisine bu sayımızda devam ediyor. Ayrıca Şirince akşam sofralarında tartışılan problemleri bizlerle paylaştığı yeni bir diziye de başlıyor. Bu sayımızda bir top oyununun çözümünü öğreniyoruz. İlgili bir problemin tartışıldığı ve bir kumarbazın hazin sonunu gördüğümüz yazısında Ümit Işlak bize kasanın her zaman kazandığını hatırlatıyor.

Bazı sorular zordur

Bazı sorular zordur, yüzyıllarca çözülemez. Taşların yerine oturması yüzlerce matematikçinin uğraşıyla gerçekleşir. Muhammed Uludağ antik dünyanın meşhur problemlerinden günümüzün en zor problemlerine uzanan yazısında problemlerin matematiğe nasıl yön verdiğini anlatıyor.

Yeni bir köşemizi duyurmaktan mutluyuz: “Matematik Eğitimi Köşesi.”

Bu köşede matematik eğitimi alanında uzman akademisyenlerin ve öğretmenlerin hazırladığı, matematik eğitimine dair kuramsal, etkinlik temelli ve uygulama içerikli yazılara yer vereceğiz. Yazılarımızın matematik eğitimi ile ilgilenen okuyucularımıza, matematik öğretmenlerine, matematik öğrenen ve öğrenmek isteyen tüm bireylere farklı bir pencere açacağını umut ediyoruz. Eğitim köşemize iki yazı ile başlıyoruz. Eda Aydemir Kayacan matematik öğretmenlerinin sınıflarında uygulayabilecekleri, günlük yaşam bağlamına dayanan bir etkinlik çerçevesinde matematiksel düşünme ve problem çözme süreçlerine yer verirken, Burak Karabey ise rasyonel sayıların sayı doğrusunda temsiline ve rasyonel sayıların özelliklerinin sorgulama temelli olarak incelenmesine ortaokul ve lise düzeyinde imkan sağlayan bir uygulama örneği sunuyor.

Sabit köşelerimiz

Matematik dünyasından haberleri Muhammed Uludağ'ın derlemesiyle Kısa Kısa'da okuyabilirsiniz. Alp Eden'in Ters Açı köşesinin bir konuğu var. Seçkin Demirbaş Kanada'dan bize sesleniyor. Yayın Dünyası'nda Can Ozan Oğuz'un tanıtımını yaptığı kitapları Ezgi Kantarcı'nın Eureka! köşesindeki soruları çözerek kazanabilirsiniz! Yıllardır kesintisiz devam eden Problemler ve Çözümler köşesinde Refail Alizade'nin sorularını ve Satranç Köşesi'nde Kıvanç Çefle'nin satranç problemlerini bulabilirsiniz.

Haziran sayımızda buluşmak ümidiyle. İyi okumalar dileriz.

Olcay Coşkun