Kapak Konusu: Seçimlerin Matematiği

2025-1

Sipariş vermek için görsele tıklayın

Değerli Matematikseverler,

2025 yılının ilk sayısıyla karşınızdayız. Yine dolu dolu, beklediğinize değecek bir içerikle sizleri selamlıyoruz. Hepimizin malumu, biz bir Heimlich manevrası ve bir seçim ülkesiyiz. Biz de Matematik Dünyası olarak bu duruma kayıtsız kalamadık ve bu sayımızın kapak konusu Seçimlerin Matematiği oldu.

Kapak konusu "Seçimlerin Matematiği"

Kapak konusu editörümüz ise Ezgi Kantarcı Oğuz. İlk yazısında adil seçim mümkün mü diye sorguluyor ve bize sorgulatıyor. Sorumlu editör olarak, ``Seçim Bölgeleri ve Semenderler'' yazısındaki ``Sandıkistan Krallığı'', ``İcat Çıkarmayın'' ve ``Eskiye Rağbet Olsa Gökten Nur Yağardı'' partilerinin kesinlikle hayal ürünü olduklarının altını çizmek isterim; aklıma benim de ilk Danimarka gelmişti, ama hayır, hayal ürünüymüş. Ezgi Kantarcı, ``Karar Vermenin Gücü'' yazısında ağırlıklı seçim sistemlerini ele alıyor, tabii yine Sandıkistan'dan bir örnekle. ``600 milletvekili'' yazısında ise 600 milletvekili az mı, çok mu, iyi bir sayı mı, illere göre dağılımları nasıl şeklinde incelemeler yapıyor. Çeşitli paradokslardan bahsedip, bunları engelleyen bir seçim yöntemi olup olmadığını tartışıyor. Son yazısında ise faydanın matematiğini ele alıyor. Kapak konumuzun son yazısı Enes Özel’den “Kararında İstatistik”; karar verme süreçlerimizde büyük etkisi olan olasılık ve istatistikten bahsetmeden olmazdı.

Kapak konumuzdan sonra, Ümit Işlak, “Çarpışan Karıncalar” yazısıyla karşımıza yine ilginç ve eğlenceli bir problemle çıkıyor. Sonrasında Deniz Genlik ile Cebirsel Eğrileri sayıyoruz. Tek bilinmeyenli, tamsayı katsayılı denklemlerin çözümü ve sayılar kuramı ile ilginç bir karşılıklığı ele alan “İkinci Kuvvette Mütekabiliyet” yazısını ise İbrahim Emir Çiçekli ve Ayberk Zeytin hazırladı.

Eğitim Köşesi devam ediyorİyi okumalar diliyorum, yeni sayıda görüşmek üzere.

Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatı (Lise) Sınav Soruları ve çözümlerini İlham Aliyev ve Mustafa Özdemir’in yazısında bulabilirsiniz. Eğitim köşemizde ise “Sanal Sınıflarda Matematik Öğrenme Etkinliklerinin Uygulanması: Desmos Örneği”ni Melike Yiğit Koyunkaya, “Astronominin Matematik Öğretiminde Kullanımına Yönelik Etkinlik Önerileri”ni ise Burak Karabey ve Abdullah Balcı hazırladılar. Muhammed Uludağ, “İstikrarlı Hikâye Hakikattir” yazısında bizleri derin düşüncelere sevk ediyor.

Türk Matematik Derneği, 2024 yılında Emine Şule Yazıcı koordinatörlüğündeki bir kurulla, “Matematik Araştırmalarının Yayın Süreçleri ve Atama/Yükseltme Kriterleri” ile ilgili sorunları ele alan çok değerli bir rapor hazırladı. Bu değerli raporun sadece web sitesinde kalmasını istemediğimiz için, bu sayıda yer vermek ve geniş kitlelere ulaştırmak istedik. Bu sayıda ayrıca, Garth Dales ve Ali Ülger tarafından uzun bir çalışmanın ardından yazılan bir analiz kitabını Betül Tanbay bizlere tanıtıyor. Asuman Aksoy, Kahvehaneler ve Matematik yazısında, bizleri matematiğin arka odası olmuş bir kahvehaneye ve oradaki matematikçilerin dünyasına götürüyor. Aramızda kalsın, belki yakında her seferinde farklı bir konuyu ele alacağımız ``...ve Matematik'' adında yeni bir köşemiz olur. Ne dersiniz?

Sabit Köşeler

Sabit köşelerimiz de yine dopdolu içerikleriyle devam ediyor! Kısa Kısa haberleri Muhammed Uludağ, Problemler ve Çözümlerini Refail Alizade, Eureka’yı Ezgi Kantarcı Oğuz ve Satranç Köşesini Kıvanç Çefle hazırladılar.

Tüm yazarlara katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

İyi okumalar diliyorum, yeni sayıda görüşmek üzere.

Sibel Özkan