Matematik Dünyası’ndan (4. Sayı, 1991)

Uzun süren bir yaz tatilinden sonra dergimiz yine elinizde. Bu süre içinde birçok mektup ve yazı aldık. Hepsinden çeşitli ölçülerde yararlanacağız . Ancak bazı yazılarda kaynak konusu yeterince önemsenmiyor. Örneğin matematik tarihi ile ilgili birçok ilginç yazıyı kaynak gösterilmediği için yayınlama olanağı bulamıyoruz. Ozellikle matematik tarihi ve benzeri konularda yazarların kaynakları açıklıkla belirtmeleri, hatta ilgili kısmının fotokopisini göndermelerini rica ediyoruz.

Şimdi dergimizin sayfalarına donelim:

Homoteti ve Benzerlik.

Konumuz uzun yıllardır orta öğretim müfredatı dışında kalan Homoteti dönüşümü. H. Demir bu yazısına yönlü uzunluk, bölme oranı ve çifte oran kavramlanı vererek başlıyor, Homoteti dönüşümünü tanımlayıp çeşitli uygulamalarla bu dönüşümün ne ölçüde kullanışlı bir araç olduğunu gösteriyor.

Fermat’nın Son Teoremi.

Alev Topuzoğlu bu yazısında matematik dünyasını 350 yıldır uğraştıran ünlü bir problemi tanıtmayı amaçlıyor. Bunu yaparken okuru 17. yüzyıl ortalarında Pierre de Fermat’nın yaşadığı matematik ortamına götürmekten de geri kalmıyor. Ek olarak verdigimiz Pierre de Fermat’nın resmi ve dış kapak FST’yi vurgulamak için. Ancak bu noktada okurlara bir uyarımız var: hemen kağıda kaleme sarılıp kısa bir çalışmayla ya da basit hesaplamalarla FST’yi ispatlayabileceğiniz ya da bu konuda önemli sonuçlar elde edebileceğiniz yanılgısına kapılmayın, önce bu konuda yapılanları anlayarak problemin ciddiyetini görmeye çalışın. Yazıda da örneklendiği gibi bu anlama uğraşısı bile birçok umutsuzlukları dağıtmaya yeterlidir.

Latin Kareler.

Üç genç matematikçi; E. Seçkin, F. Şenses ve B. Ünal özel bir matris türü olan Latin Kareleri ve bunlarla oluşturulan Greko-Latin kareler denilen ikilileri tanıtıyorlar. Greko-Latin kare çiftlerinin varlığı ve en fazla kaç tane olacağı yazının tartışma odağında.

Menelaus ve Ceva Teoremleri.

Bu iki teorem aralarında 1500 yıllık bir zaman dilimi bulunan iki matematikçiye ait. Bu iki teorem, nedense orta öğretim müfredatında bulunmayan ama hemen her öğrencinin öğrenme gereği duydugu iki teorem. Cem Tezer bu önemli iki teoremi birbirinden önemli uygulamalarıyla sunuyor.

Bazı Temel E§itsizlikler.

Olimpiyat köşesinde A. Erkip’in ele aldığı konu eşitsizlikler yanı bazı eşitsizlik ya da maksimum minimum problemlerinin çözümünde kullanılabilecek temel araçlar olan Aritmetik-Geometrik-Harmonik ortalama, Cauchy-Schwarz ve Minkowski eşitsizlikleri ve kullanılış örnekleri.

Sorular ve Çözümler.

Yine beş alıştırma, beş yarışma sorusu. Bu arada özellikle A16, A17, Y16, Y17 ortaokul ve lise 1 öğrencilerinin rahatlıkla çözebilecekleri sorular.

Matematik Ödülleri.

S. Alpay bu yazısında Türkiye’deki matematik ödüllerini ele alıyor.

Editör

Cemal Koç

Yayın Kurulu

  • Okay Çelebi
  • Hüseyin Demir
  • Ali Doğanaksoy
  • Halil Erdem
  • Yaşar Ersoy
  • İsmail Gümüşel
  • Timur Karaçay

Not: Bu yazı Matematik Dünyası Dergisi arşivinden siteye eklenmiştir. Yazı ilk olarak derginin 1991 yılı 4. sayısında yer almıştır. Matematik Dünyası arşivi titiz bir çalışma ile çevrim içi platformlarda yeni okuyucularıyla buluşuyor. Bu yazıyı burada okunabilir hale getiren tüm gönüllü arşiv ekibimize teşekkür ediyoruz. Yazıyı PDF olarak okumak için PDF arşivine buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
- Son sayıyı sipariş vermek için tıklayın. -Newspaper WordPress Theme

Son eklenen yazılar

Avrupa Matematiği: Pullardaki Tarih

Yazar: Robin Wilson The Open University (Çeviri: Olcay Coşkun) Yıl: 2023-4 Sayı: 118 Dünya çapındaki yüzlerce pulda matematiğin ve tarihinin bulunması şaşırtıcıdır. Portorož’daki 8ECM (8’inci Avrupa Matematik...

Matematik Tarihinin, Matematik Öğretimine Yansımaları

Yazarlar: Ali Bülbül, Nazan Sezen Yüksel Yıl: 2023-4 Sayı: 118 Matematiğin icat mı yoksa keşif mi olduğu sorusunun henüz net bir cevabı olmamakla birlikte, matematik hakkında...

Hiyeroglifteki Kesirler Etkinlik Planı

Yazar: Eda Aydemir Kayacan (edaaydemir@gmail.com) Yıl: 2023-1 Sayı: 115 Dünyanın birçok yerinde, kesirler konusu ilköğretim matematik müfredatlarında geniş yer tutmaktadır. Çoğu zaman kullanılan örneklerin günlük hayattan uzak...